Новини

История на прозорците

Любопитно около стила на прозорците.

Сподели чрез:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Прозорецът е отвор в стената на сграда, който е предназначен за достъп на светлина и чист въздух. Повечето от прозорците на сгради се рамкират с дърво или метал. Като част от история на прозорците няма как да не споменем първите от тях. Те представлявали отвор с опъната кожа на дървена рамка. А едва по-късно се появява мулионирания прозорец и хартиения.

Дизайнът на прозорците е тясно свързан с архитектурните стилове, материалите за рамкиране и видовете стъкло. По прозорците може да съдим за състоянието на цялата сграда и общественото положение на живущите в нея. В миналото по тях е можело да се определи, кои помещения са обитавани от слуги и кои помещения – от господарите.

16-ти век

Разцветът по време на династията на Тюдорите оставя отпечатък и върху визията на прозорците. Те са големи, разделени от множество отвори. По това време се появяват и рамките от ковано желязо.

Стъклото става достъпен материал, което допринася за това, обширните прозорци да станат отличителна черта за европейските столици.

17-ти век

През този век прозорците стават по-високи, като се разделят на четири с хоризонтален и вертикален делител. Този период дава началото на дървената дограма и стесняването на первазите. За декорация се използвали тухлени или каменни орнаменти за покриване на рамките на прозорците.

За първи път се появяват двойните прозорци. В най-ранния им вид, горното крило е било фиксирано, а долното се е плъзгало в улей, предназначен за това.

Моделите на двойните прозорци е останал непроменен в продължение на над 250 години. Само механизмите за позициониране са изменяни многократно.

18-ти век

През този период лайсните, които придържат стъклените части, се изработват от мед и са с широчина едва 10 мм. До средата на века лайсните се боядисват в свежи и светли цветове, а след това на мода се появява черното. Къщите на заможните били боядисани изцяло в черно, а някои орнаменти в златно. През този период се появяват т. нар. грузински прозорци.

19-ти век

Векът на промените. Стъклата и придържащите ги елементи се променят драстично. Появяват се цветни рамки и стъкла. Доста често, през този период, се наблюдава прозорците да дават достъп до балкони. И дори да бъдат заменяни с френски прозорци. До средата на века се наблюдава отпадане на придържащите лайсни, което дава възможността прозорците да имат само едно централно стъкло. За да се компенсира тежестта на стъклото, дограмата е правена с по-широки размери.

Днес имаме възможност да избираме от различни видове дограма – по цветове, материал и големина, различен вид и цвят стъкло, начин на монтиране и ниво на пропускливост на светлина.

Ако Ви предстои ремонт на жилище, офис или индустриална сграда, може да се свържете с нас чрез контактната ни форма. Наши сътрудници ще отговорят на всички Ваши въпроси.

Източници: bg.wikipedia.org